#Aprenentage Basat en Projectes (ABP)

Guia per l'alumnat del projecte del mosquit tigre

Sabíeu que, principalment, els llocs de cria del mosquit tigre es troben a casa nostra?. El Programa de Seguiment i Vigilància del Mosquit Tigre demana ajuda a l'alumnat de cinquè per poder combatre'l. Necessitem que ens aconseguiu mostres de larves de mosquits i que ens ajudeu a transmetre les mesures de prevenció a tota la ciutadania, d'aquesta manera aconseguirem reduir la presència de mosquits tigre als nostres pobles i ciutats. Penseu que, perquè no n'hi hagi depèn de tots nosaltres!
Per assolir l'objectiu us proposem un itinerari que us convertirà en uns autèntics experts divulgadors sobre mosquits i la manera que tenim de frenar-los.

La versió d'aprenentatge basat en projectes del projecte educatiu del mosquit tigre està dividit en 3 fases + 1 fase d'avaluació del projecte (que ens servirà per saber de quina manera podem continuar millorant la nostra proposta educativa):


FASE 1. L'APRENENTATGE

En la fase 1 aprendreu els aspectes de la biologia del mosquit tigre, la problemàtica que comporten i de quina manera podem assolir plegats que n'hi hagi els mínims possibles. Consta de 3 sessions (les dues primeres es poden agrupar en una de sola):
  1. Introducció al projecte i projecció del vídeo previ a la xerrada presencial.
    • Abans de començar us demanem que respongueu una petita enquesta inicial per saber que creieu que coneixeu de la vida dels mosquits.
    • Vídeo per aprendre la biologia del mosquit tigre.
  2. Demostra el que has après i resol les activitats següents:
  3. Estigues atent a la xerrada-presentació presencial.
    •  Un monitor del Programa de mosquit tigre us explicarà de quina manera podem frenar el mosquit tigre i us donarà les eines per tenir èxit en el nostre objectiu a través d'una presentació

FASE 2. L'ACCIÓ

En la fase 2 passem a l'acció. Després de conèixer el mosquit tigre, l'haurem de capturar i buscar els llocs on es reprodueix entorn de casa nostra. Aquesta fase consta de 2 sessions:
  1. Preparació de la sortida de camp. Ja quasi esteu a punt per capturar les seves larves, només ens falta repassar el procediment per obtenir les mostres i saber de quina manera podem ajudar a la comunitat científica amb l'aplicació mosquito alert.
    • Visionament del vídeo i debat sobre quines preguntes volem resoldre amb el mostreig.
    • Repartiu un kit entomològic a cada alumne/a.
    • Imprimiu la fitxa de camp, per documentar fins a un màxim de 5 possibles llocs de cria.
  2. Sortida de camp. 
    • Recopileu dades sobre possibles llocs de cria a través de la fitxa de camp, responent les preguntes per cada lloc. També podeu utilitzar l'alplicació de mòbil Mosquito Alert. Veieu el vídeo de com s'utilitza l'aplicació.
    • Captura larves d'un dels llocs descoberts amb el material subministrat. Un cop recollides les mostres, les haureu d'enviar al Servei de Control de mosquits.

FASE 3. ANÀLISI I CONCLUSIÓ

És el moment de posar en comú els resultats aconseguits durant la recollida de mostres per intentar resoldre algunes de les preguntes plantejades. En aquesta fase final també és el moment d'elaborar algun producte final (pòster, vídeo, diagrama...,) mostrant el procés del projecte.
  1. Anàlisi de resultats: 
    • Posada en comú i filtratge de les dades recollides pels alumnes. Es poden elaborar gràfiques senzilles relacionades en els àmbits i llocs de cria i s’avalua la incidència dels mosquits tigre a la zona. Més endavant, quan es rebi l'anàlisi de les larves per part dels científics amb el nom de les espècies trobades es pot tornar sobre aquesta unitat per acabar de completar-la. Si realitzeu una sessió de laboratori podeu usar la guia 'Quins organismes podem trobar a l'aigua?'
    • Elaboració de conclusions: A partir dels resultats s’elaboren conclusions de manera conjunta amb els alumnes i es proposa la creació d’algun producte final
  2. Creació d’un producte final amb informació sobre el procés del projecte (Pòster, fulletó informatiu, presentació, exposició oral ...).
Al final del projecte es realitza una enquesta d’autoavaluació mitjançant una enquesta final.

*Productes finals de l'escola Salvador Dalí de Figueres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada